Ашваганда е адаптоген, който може да облекчи стреса и неговите симптоми

Ашваганда е адаптоген, който може да облекчи стреса и неговите симптоми

Кога е най-доброто време за приемане на L-теанин за тревожност?

За овладяване на безпокойството с L-теанин се препоръчва прием на две разделени дози, като 100 mg на закуска и 100 mg на вечеря. Въпреки това, за очаквани събития, провокиращи безпокойство, приемането на L-теанин 30-60 минути преди това може да бъде полезно. Това може да включва публично говорене, изпити или други събития, предизвикващи стрес. По-малки дневни дози L-теанин също могат да се приемат за управление на общите нива на стрес и тревожност.

Ашваганда е популярна билка в традиционната медицина, която се използва от векове за насърчаване на релаксацията, намаляване на стреса и подобряване на цялостното благосъстояние. През годините той придоби популярност като потенциално сънотворно средство поради успокояващия си ефект върху тялото. Въпреки това, много хора не са сигурни относно подходящата дозировка и време на прием на Ashwagandha, за да им помогне да постигнат желаните ползи от съня, без да причиняват нежелани странични ефекти.

Ключови изводи:

  • Ashwagandha е билкова добавка, която помага за подобряване на съня. Препоръчваната доза е около 225 mg, най-добре да се приема около час преди лягане, за да подобрите съня си.
  • Ashwagandha може да помогне със съня чрез намаляване на нивата на кортизол, повишаване на активността на GABA и модулиране на експресията на определени гени, свързани с възпаление, стрес и тревожност.
  • Ashwagandha може да помогне в борбата с безсънието, като регулира дейността на ключови невротрансмитери, намалява стреса и безпокойството и насърчава релаксацията и спокойствието, като ви помага да имате качество.
  • Ашваганда е комбинирана с други добавки за по-добри ефекти, включително магнезий, мелатонин, корен от валериана, чай от лайка и L-теанин.

Тук ще проучим използването на Ashwagandha като помощно средство за сън и неговите потенциални ползи и ще предоставим насоки за най-добрата дозировка и време за приемане за оптимални резултати.

Как Ашваганда може да помогне за съня?

Ashwagandha, традиционна билка, използвана в аюрведическата медицина, е установено, че има много потенциални ползи за здравето, включително подобряване на качеството на съня. Ashwagandha може да помогне със съня чрез регулиране на нивата на кортизол, хормон, отделен в отговор на стрес, който може да попречи на съня при високи нива. Доказано е, че Ashwagandha намалява нивата на кортизола, което може да насърчи релаксацията и по-добрия сън.

Освен това е установено, че Ashwagandha повишава нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA), невротрансмитер, който помага за регулиране на мозъчната дейност и успокоява нервната система. Чрез увеличаване на нивата на GABA, Ashwagandha може да помогне за намаляване на стреса и тревожността, да насърчи релаксацията и да подобри качеството на съня.

Кога да приемаме Ашваганда за сън

Най-доброто време за приемане на Ashwagandha за сън може да варира в зависимост от индивида и неговите специфични нужди. Някои хора може да открият, че приемането на Ashwagandha сутрин им помага да се чувстват по-спокойни и по-малко стресирани през целия ден, което води до по-добър нощен сън.

По-често други може да предпочетат да приемат Ashwagandha по-близо до времето за лягане, за да насърчат релаксацията и да подобрят качеството на съня. Обикновено се препоръчва да започнете с ниска доза и постепенно да я увеличавате, ако е необходимо, и да се консултирате с доставчик на здравни услуги, преди да започнете нов режим на добавка.

Ашваганда доза за сън

Препоръчваната ефективна доза Ashwagandha за сън е около 225 mg/ден, което според проучвания е ефективно за понижаване на нивата на кортизол. Допълнително проучване установи също, че дози до 600 mg/ден също могат да бъдат ефективни. Ashwagandha обикновено се приема ежедневно в продължение на до три месеца, за да се постигнат най-добри ефекти.

Забележка Не приемайте повече от 900 mg, тъй като това може да доведе до нежелани реакции като повръщане, диария, лошо храносмилане, гадене и рядко увреждане на черния дроб.

Можете ли да приемате Ashwagandha с други добавки за сън?

Докато Ashwagandha обикновено се счита за безопасна и добре поносима, се препоръчва да се консултирате със здравен специалист или фармацевт за персонализирани препоръки, преди да започнете да приемате Ashwagandha или да я комбинирате с друга добавка.

Междувременно някои от най-често срещаните комбинации с Ashwagandha са магнезий, мелатонин, чай от лайка, корен от валериана и L-теанин.

Ашваганда и магнезий

Магнезият е важен минерал, участващ в много процеси в тялото. По време на сън магнезият се нарича релаксиращ минерал поради различните му способности в нервната система: регулиране на производството на мелатонин, успокояване на нервите, намаляване на стреса и безпокойството и облекчаване на мускулното напрежение. В комбинация с Ashwagandha се съобщава, че ефектите имат цялостен синергичен ефект.

Ашваганда и мелатонин

Друга комбинация, която може директно да подобри качеството на съня, е Ashwagandha и мелатонин. Мелатонинът е естественият телесен хормон, който регулира цикъла на съня ни, поради което е добавка номер едно за сън на пазара. Може да се приема с Ashwagandha и те могат да работят заедно за насърчаване на по-добър сън. Вземете тази комбинация преди лягане, за да избегнете нарушаването на естествения цикъл на сън-събуждане на тялото си за най-добри резултати.

Ашваганда и чай от лайка

Комбинацията от ашваганда и чай от лайка е друго естествено средство за насърчаване на по-добър сън. Докато Ashwagandha помага за намаляване на стреса и безпокойството, лайката има успокояващ ефект върху тялото и ума. Комбинирани тези билки насърчават релаксацията, намаляват препускащите мисли и подготвят тялото за спокоен нощен сън. Комбинирането на ашваганда с лайка може да ви помогне да заспите по-бързо и да спите по-дълго.

Ашваганда и корен от валериана

Доказано е, че коренът на валериана повишава нивата на GABA невротрансмитери, насърчавайки релаксацията и съня. В комбинация с Ashwagandha може да помогне за подобряване на цялостното качество на съня и намаляване на стреса и тревожността.

Ашваганда и L-теанин

L-теанинът може да увеличи алфа мозъчните вълни, свързани с релаксация и умствена яснота. Комбинацията от Ashwagandha и L-theanine традиционно се използва за насърчаване на релаксацията и подобряване на качеството на съня. Заедно тези съединения могат да спомогнат за насърчаване на чувството за спокойствие и релаксация, което води до подобрено качество на съня и цялостно благосъстояние.

Може ли Ashwagandha да помогне в борбата с безсънието?

Ashwagandha може да помогне в борбата с безсънието, както се потвърждава от проучвания. По-конкретно, може да подобри качеството на съня, продължителността, началната латентност и общото време на съня. Ashwagandha има активното съединение триетилен гликол, което може да насърчи съня.

Освен това Ashwagandha също така повишава активността на GABA рецепторите, невротрансмитерите, особено важни в модела сън-събуждане, като насърчава релаксацията и съня.

Възможни странични ефекти на Ashwagandha, за които трябва да знаете

Като цяло Ashwagandha е безопасна добавка без опасни ефекти. Въпреки това, може да има потенциални леки странични ефекти, ако се приема в прекомерни дози от повече от 900 милиграма.

Честите странични ефекти на Ashwagandha включват:

  • Разстроен стомах
  • диария
  • повръщане
  • гадене
  • запек
  • Кожен обрив

Дългосрочните ефекти на ашваганда не са подробно проучени. Важно е да се отбележи, че на следните хора се препоръчва да не приемат Ashwagandha: бременни/кърмещи жени, хора с хипертиреоидизъм, автоимунно заболяване или такива, приемащи лекарства, които могат да взаимодействат с нея.

ЧЗВ

Ashwagandha ще ме направи ли сънлив?

Като цяло Ashwagandha няма да ви накара да се почувствате сънливи след приемането му. Ползите от Ashwagandha за насърчаване на съня се крият в способността му да насърчава релаксацията, да намалява стреса, да подобрява качеството на съня и да намалява времето, необходимо за заспиване; ефектите обаче не са незабавни.

Добре ли е Ашваганда при тревожност?

да Ашваганда е адаптоген, който може да облекчи стреса и неговите симптоми. Проучванията показват, че може да намали нивата на хормона на стреса кортизол и хроничния стрес. Може да предложи терапевтични ефекти при хора с по-високи от нормалните нива на кортизол и значително да подобри качеството на живот на тези, които страдат от тревожност.

Кой не трябва да приема Ashwagandha?

Ашваганда като цяло е безопасна, но някои хора трябва да избягват да я приемат без рецепта: бременни/кърмачки, хора с хипертиреоидизъм, автоимунно заболяване или такива, приемащи лекарства, които могат да взаимодействат с нея. Винаги се препоръчва да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемате каквито и да било добавки.

Казано по-просто, раковите клетки са клетки, които са станали измамници, което означава, че те вече не реагират на много от сигналите, които контролират нормалните процеси на клетъчен растеж и смърт. Какво го причинява и как се случва?

Раковите клетки произхождат в тъканите от нормални клетки, когато серия от мутации ги кара да продължат да растат и да се делят извън контрол. По този начин раковите клетки постигат вид безсмъртие. Неконтролираното нарастване и делене оказват сериозно влияние върху нормалното функциониране на органи или тъкани, засегнати от рак. Освен това, за разлика от нормалните клетки, които остават в района, където са възникнали, раковите клетки имат способността както да нахлуват в близките тъкани, така и да се разпространяват в отдалечени области на тялото (други разлики между нормалните и раковите клетки са представени в таблица 1). Това прави разпространението на „безсмъртието“ още по-лошо.

Нормална клетка Ракова клетка
Расте при нужда Расте неконтролируемо
Остава в тъканните граници Може да нахлуе в близките тъкани
Придържа се към близките клетки Може да се разпространи в други части на тялото
Има определена продължителност на живот Може да бъде безсмъртен

Видове рак

Всеки тип клетки в тялото могат да станат ракови, да започнат да се делят неконтролируемо и по този начин да причинят образуване на тумори. Ето как раковите клетки увреждат нашия организъм – бързият и значителен растеж на туморите сериозно го смущава и може да причини смъртоносни увреждания. Поради големия брой първоначални видове клетъчни източници, могат да се образуват сто различни типа тумори, които ще варират значително в тяхното поведение и отговор на лечението.

Имената на туморите произлизат от типа клетка, от която възниква туморът. Например, най-честите тумори, които произхождат от злокачествени заболявания на епителните клетки, се наричат ​​карциноми; последвани от саркоми, които са злокачествени заболявания на съединителната тъкан, като кости, хрущяли, мускули; левкемия или лимфоми възникват съответно от клетки на кръвотворната или имунната система. Определянето на тъканта на произхода на раковите клетки позволява да се избере най-добрият вариант за лечение.

За повече информация – normadex-official.top .

Contents